luni, 14 februarie 2011

INGRIJIREA ORHIDEELOR

Orhideele sunt plante care nu trebuie judecate dupa aparente. Exista multe specii care par insignifiante si pentru care parca numele de orhidee inseamna cam mult, dar cand infloresc de multe ori surpriza este neasteptat de mare. Unele dintre ele, pe langa frumusetea florilor si coloritul deseori excentric, au si un parfum deosebit, cum este cazul orhideei-vanilie.
        Iata cateva dintre necesitatile orhideelor, de care ar trebui sa tineti cont pentru a avea plante frumoase, sanatoase si cu inflorescente bogate, timp de multi ani:
Temperatura: in ce priveste temperatura, orhideele prefera in general caldura, exceptie facand doar cele care, in mediul natural, cresc la altitudini mari si care prefera noptile reci si temperaturile usor mai scazute ziua.
Lumina: orhideele sunt plante ce prefera soarele partial si niciodata lumina directa a acestuia. Trebuie ferite de soarele direct, mai ales vara, pentru ca frunzele lor carnoase se ard, florile se decoloreaza, se ofilesc mai repede, deoarece temperatura la care sunt expuse astfel, depaseste cu mult limita pe care o pot suporta.
        Asezati-le in spatele unei perdele, intr-o baie luminoasa, mai ales ca stfel le puteti satisface si necesitatile in ce priveste umiditatea.
        Pe de alta parte, daca lumina este insuficienta, orhideele nu infloresc, De aceea, e bine sa stiti ca sunt plante care tolereaza foarte bine lumina artificiala la care este indicat sa apelati zilnic, sau macar ocazional pentru a obtine o inflorire spectaculoasa.
  Udarea: in habitatul natural, unele orhidee se dezvolta chiar 2-3 luni in absenta apei, cand intervin secetele prelungite, de aceea uneori, in captivitate, ele primesc mult mai multa apa decat necesita.
        In functie de tipul lor si de mediul de provenienta, orhideele au necesitati diferite in ceea ce priveste udarea. Epifitele prefera uscaciunea iar cele terestre umezeala. Orhideele cu pseudobulb isi fac rezerve de apa si de regula au nevoie de mai putine udari decat cele fara pseudobulb. Cantitatea de apa depinde de marimea ghiveciului, de materialul din care este confectionat acesta, de substratul utilizat, de temperatura mediului ambiant, etc.
        Ca regula generala, se spune ca trebuie sa oferim orhideelor atata apa incat ele sa fie usor uscate pe timpul noptii.
Recipientele de plantare: orhideele se pot dezvolta in majoritatea ghivecelor comerciale (de lut, plastic, lemn, sticla, etc) sau in nimic, adica cele epifite se dezvolta foarte bine doar pe coaja unui palmier de interior. Cele mai adecvate recipiente pentru cultura orhidelor raman insa cosuletele captusite cu muschi (Sfagnum) sau miniserele.
Fertilizarea: cele mai multe orhidee reactioneaza negativ la excesul de fertilizatori, de aceea procesul de fertilizare al lor trebuie realizat cu foarte mare atentie.
        Nu trebuie sa uitam ca in natura, superbele orhidee salbatice se dezvolta si infloresc asa de frumos si bogat doar pe baza ingrasamintelor aduse de vant si de ploaie. De aceea, de multe ori ce le oferim noi este prea mult, excesiv si le poate ucide.
In general, ele necesita o doza de fertilizant diluata intotdeauna, la jumatate fata de indicatia de pe ambalaj si care se aplica numai in perioada de crestere activa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu